издава Е80
Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
форум
блог
електрик бг

#014 ANIME
15-30.04.2006

ПОСТЕР на броя
"Жената днес" Душа и/или Тяло Body and/or Soul ©2006 Kranzlob


илюстрации
3-ти март - АТАКА
фото Светла Нейкова/Давид Иерохам
градът Залцбург - фото в.занков

корица - детайл от паметника на Моцарт в Залцбург 2005
последна страница - улица на Залцбург - разпятие зад телена мрежа

какво става!? писма на читатели?

 • "СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,... "Деси Томова

 • Здрасти! Преди няколко дена попаднах съвсем случайно на "39грама". Голяма работа е, не го казвам от куртоазия. Наистина вестника е страхотен. Ей такова нещо трябваше да се появи много отдавна. Да ти кажа честно спирам да купувам Литературен вестник, Култура и всякаквите му там парвенюшки вестници. "39грама", мирише на улица, на неподправеност и на истински истории.
  Казвам се Слави Томов и съм от Бургас...

анонс

JAM SESSION (на) ОТКРИТо
“Лудисон - паразитни вълни със синхронни вибрации”
Място
Площада и градинката пред Народен театър „Иван Вазов”
Време
29-ти април 2006 г. между 18.00 и 19.00 часа

.

фокус

 • 31 март 2006, Източноевропейско време Студентско самоуправление на ФФ

актуално

марга горанова и владо юруков

марга горанова до 39грама

"...Исках да изпратя коментар на текста на Юри Вълковски от бр. 13., където той пише за странното свойство на нашите интелектуалци (или на очакванията към тях) да отговарят на въпроси от много широк обществен спектър. Това негово мнение много интересно контрастира/или кореспондира/ с поместеното на следващата страница интервю с Владимир Юруков, член на националното ръководство на ДСБ. Темата на интервюто в един момент се оказва интелектуалецът, който се "опитва да задава стандарти", който е отговорен да "лекува травми" в обществото, да "взима мерки"... "

отговор на Владо Юруков

"...Не съм чел Интелектуалците по пътя на класовата власт. Нямам представа за ролята, с която въпросната книга натоварва западния интелектуалец (не интелигента на изтока). От казаното от теб разбирам, че това трябва да е нещо много ограничено и специфично - "експерт, тесен специалист, вещ в своята сфера". Край на големите претенции за обясняване на всичкото в света, всеки си копа в своята нива, има си своята писта, своя коридор - светът се е разпаднал на фрагменти и автономии (или поне този на знанието и/или на творчеството?!), с ясно прокарани граници, идеално парцелиран. Интелектуалецът е един вид лаборант-технолог във виртуалната работилница на някаква (почти сигурно) симулирана реалност. Всичко е игра, даже не е важно дали печелиш или губиш, важното е да продължаваш да играеш, важното е да си в оборот, да си на пазара..."

 


 

 

 

   


първа страница

art

 • Цветята на малката Ида
  изложба фотография на Мария Джелебова
  Галерия САРИЕВ

INTERVIEW

театър-ът - разговор с Яна Върбанова

 

РАЗКАЗ
"погребението" - Васил Прасков

 

С/МИСЛИ

 • Habet mulier anima?
  (за "женското" изкуство и "мъжкото господство")
  Ива куюмджиева
 • Кои мислим че сме ние?- рехава сбирка от мисли и наблюдения, Златко Енев
 • Опасните разпространявания никога не довеждат до развитие...ekhiall
 • ДУШАТА И РАЗУМът - ИНТИМНО Деси Томова

 

КИНО- пожелахме да видите

"Oldboy" mononoke
Йоана Павлова
http://info-film.com

 

ОБЩЕСТВО
..Превръщат ни в зрители на битка между гиганти -онова, което някога се е наричало гигантомахия. Та ние, малките и слабите, които нямаме никакво оръжие освен мисълта - оръжие, сякаш вече безсилно, - да повярваме, че нещата се уреждат само между гиганти. Между хиперсилата и хиперварварството, мизансценът на гигантомахията се превръща в противоборство на крайностите. Всичко онова, което в сферата на мисленето може да въведе режим на умереност, диалог, сравнение и посредничество, става безпомощно. Чрез хиперсилата в образа на терора на сцената се извежда безпомощността на онзи, към когото е адресиран спектакълът...”

ОЩЕ

 • ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КРАЯ НА бУРГАС откъси Слави Томов
 •   
(c) 2005 E80 association