издава Е80
Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
форум
блог
електрик бг

#016 game
15-31.05.2006

ПОСТЕР на броя
"jean Paul Marat" by Arne Witt


корица - интерпретация на поканата за изложба на Калин Плугчиев бул. Цар Освободител 16, 08.05.2006 - 11.05.2006

какво става /анонси/

 • "Градът и неговите символи или пространствата на ежедневното чудо”
  Фото група NAOS
  (http://naos-group.info).
  Галерия Солерс
  кв Лозенеци, ул. Галичича 37,
  http://www.solersart.com)


 • Фото предизвикателството "Градски обектив" Фото предизвикателството "Градски обектив" или "Urban Lens" както е по-модерно да се казва не е обикновен фото конкурс. Това е предизвикателство поради няколко причини. След обявяване на конкурсната задача всеки участник ще има точно 24 часа да заснеме своето фото есе или репортаж, или както е модерно да се казва своя градски "feature". Предадени на диск, материалите ще се журират от (модерни) легенди в бранша. Десетте финалисти ще бъдат включени в изложба в НБУ и наградени, а по-финалистите от тях ще заслужат и публикации в Intro и 39 грама, защото са модерни.

  Идеята за фото конкурса е по-скоро концептуална отколкото състезателна. Основната цел е да се обобщи един образ на града през очите/обективите на неговите обитатели, да се проследи взаимоотношението хора-град на символично и визуално ниво (темата на конкурса е "Градът и неговите символи"). "Градски обектив" ще се открие на 02 юни от 11.00ч. в зала 11 на НДК с обявяване на конретната задача. Самото предизвикателство започва точно в 12.00ч. и завършва по същото време на другия ден. Преследването на градски образи за единица време е организирано от Le Spot Productions заедно с НБУ и НДК с амбицията "проверката" на обективния граждански поглед да заслужава "висша форма на доверие" периодично.

фокус

 • Границите на изкуството - "чисто и полсто" от Герхард Рюм
  материалите са предоставени от Маргарита Кичукова - превод и съставителство, 2005

  Книгата се издава с любезното съдействие на КултурКонтакт - Австрия и Правителството на провинция Долна Австрия

общество
"Зографа и авангардиста"
(образи на българския художник в масовите медии(1999 - 2001) -
Ива Куюмджиева

"... Едновременно с това напълно маргинални за сферата на изкуството явления като манекенки, които правят изложби, екстрасенси, които рисуват с пръсти, осенени от "космически" енергии и т.н са припознати като творци със същата сериозност, както и професионално работещи автори. Характерно е, че тези вълнуващи за читателите на всекидневниците явления не са обособени в "жълта хроника", а влизат в същите рубрики за отразяване на изкуство. Няма индикации, че медиите разпознават осенената от енергии изложба на манекенка като изкуство по-малко, отколкото проявите на "авангардиста" или множеството изложби, които "безпристрастно" регистрират...."

 


 

 

 

   


първа страница

art

 • Фестивал за съвременно изкуство - Варна
  Центърът за визуална култура КЕРА е иницатор за организирането и провеждането на новото издание на Международниия Фестивал на съвременното изкуство.
  Третото издание ще се проведе във Варна от 26 май до 09 юни т.г. В него ще вземат участие над 50 автора от над 10 страни от 3 континента. От тях 15 са от Германиия, 2 от Италия, 4 - Холандия, 15 - България, като 6 от тях живеят в чужбина, 3 - Македония, 5- Франция, по 1 от Босна, Швейцария, Австрия, Люксембург, Мексико, Корея, доуточнява се присъствието и на няколко автори от Китай и Тайван. Техните произведениия и креативни енергии са провокирани от темата на форума - "Разделените нации". По - голямата част от участниците ще присъстват лично на Фестивала.


театър

 • "За ЖеНиТЕ ОтСРеЩА"
  Тъжно танго - Яна Върбанова

КИНО- пожелахме да видите:

"В клетката на сетивата
" - Йоана Павлова

"... В "Клетката" човешкото съзнание е превърнато "карта" с визуални цитати от Деймиън Хърст, Од Нердрум и Гигер. Неслучайно Юнг е изследвал рисунките на психично болни пациенти и в зависимост от мотивите, цветовете и стила е можел да постави по-точна диагноза от всеки психиатър по онова време. Последното "ниво" в играта между Кетрин Дийн и Карл Старгър е компилация от католически кич, източно-азиатска романтика и индъстриал фетиш..."

 

ОЩЕ

С/МИСЛИ

 • Дневник на колела /няколко фрагмента за вятър, прах и слънце/- Елица Матеева
 • Н А Г Р А Д А Т А разказ ИВАН СУХИВАНОВ

The Two Towers MUD - една реалност - Ивайло Василев

 

комикс - Jmork the gamer by nenko genov

последна страница

движенчески театър 08.05.2006 бул. Цар Освободител 16, откриване на изложба на Калин Плугчиев    
(c) 2005 E80 association