издава Е80
Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
форум
блог
електрик бг

Обява за конкурс:

Вестник "39 грама" обявява конкурс

"Цензура/Без цензура.
Една година вестник "39 грама"
[прочети повече]

 

#017 TIMES
01-15.06.2006

ПОСТЕР на броя
24май камъни в двора на "Успение богородично" - Копривщица


корица - спонсорите са ни важни

не е важно какво се прави - важно е да има спонсори - международно разбирателство за съвременно изкуство и култура-Mobile Studios - мобилни студиа - пътуваща международна платформа за изкуства

какво става /анонси/

 • ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ 2006
  3-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦОВ, ФИЗИЧЕСКИ И ВИЗУАЛЕН ТЕАТЪР
  Бургас, 3-4 юни 2006
  Организатори: Независима фондация "Театър в куфар"

Фестивална концепция и контакт: Петър Тодоров, 0888 639923, petardesi@infotel.bg


 • Фото предизвикателството "Градски обектив" Фото предизвикателството "Градски обектив" или "Urban Lens" както е по-модерно да се казва не е обикновен фото конкурс. Това е предизвикателство поради няколко причини. След обявяване на конкурсната задача всеки участник ще има точно 24 часа да заснеме своето фото есе или репортаж, или както е модерно да се казва своя градски "feature". Предадени на диск, материалите ще се журират от (модерни) легенди в бранша. Десетте финалисти ще бъдат включени в изложба в НБУ и наградени, а по-финалистите от тях ще заслужат и публикации в Intro и 39 грама, защото са модерни.

  Идеята за фото конкурса е по-скоро концептуална отколкото състезателна. Основната цел е да се обобщи един образ на града през очите/обективите на неговите обитатели, да се проследи взаимоотношението хора-град на символично и визуално ниво (темата на конкурса е "Градът и неговите символи"). "Градски обектив" ще се открие на 02 юни от 11.00ч. в зала 11 на НДК с обявяване на конретната задача. Самото предизвикателство започва точно в 12.00ч. и завършва по същото време на другия ден. Преследването на градски образи за единица време е организирано от Le Spot Productions заедно с НБУ и НДК с амбицията "проверката" на обективния граждански поглед да заслужава "висша форма на доверие" периодично.

фокус

 • 7жени гледат напред -част 1 или къщата на духорете - Разговор с Йово Панчев
  "...Точно затова имам проблеми със съвременното изкуство, като изкуство, което не се позовава на класика и се опитва да бъде конвентируемо по един евтин начин, по популистки начин..."

общество
България - поглед отвън -
фотографии Кристиан Мурбек - Берлин

DIE KUNST
"сто произведения на изкуството" - от Герхард Рюм


 

 

 

   


първа страница

art

 • Погълнати светове
  02-16.06.2006 Solers Art Gallery
  “Engrossed Worlds” by Axel Pahlavi and
  Florence Obrecht with the assistance of
  the French Cultural Institute, Sofia.

  В края на научно-фантастичния филм "Планетата на маймуните", Статуята на Свободата се появява разрушена и полузаровена в пясъци в обезлюдената и изсъхнала пустош, която е всичко останало от Ню Йорк някъде около 3955 г. сл. н. е. Скоро след бягството си от приматите последният човешки герой осъзнава, че хората са погубили цивилизацията с ядрена война. Един от най-запомнящите се научно-фантастични образи стои като символично порицание на човешката глупост и може да се разглежда като емблематична икона на нашата съвременна епоха. Там, където някога стоеше модерният човек и неговите мечти за свобода и справедливост, сега доминира диващината и тираничната власт на насилието.


театър

 • за смъртта на въображението
  "Чайка"- А. П. Чехов - ДТ "Ст.Бъчваров"- Варна - Елица Матеева
 • FLESH/BONES - Дни и минути с Матей Кейжар ЯНА Върбанова

КИНО- пожелахме да видите:

 • "И древна ода лично... за лимона*!" - Йоана Павлова

"... Лично за мен е симптоматично, че в ерата на технологичния консумативизъм се появяват нов тип кръстоносци. Като в reality show, туристи от цял свят обикалят по маршрута, описан в "Шифърът на Леонардо". Организират се специални мисии, при които трябва да се разрешат множество загадки и игрословици. Този ентусиазъм изглежда смешен в сравнение с постмодернистичната ирония на Питър Гринауей (проекта с "Куфарите на Тълс Лъпър") или Умберто Еко (идеята за "Плана" в "Махалото на Фуко"). Ревностният отказ от това да повярваме, че трансценденталното надхвърля рамките на собственото ни човешко съществуване, предпоставя една по-различна задача на изкуството "тук и сега". То трябва да бъде преходно, приятно за сетивата и неангажиращо. В действителност, вече няма никакво значение дали Исус Христос изобщо е живял..."

 

ОЩЕ

С/МИСЛИ

 • Свобода, равенство братство
  Liberte, Egalite Fraternite

разкази

 • СТРИПТИЗЬОРЪТ - васил прасков
 • Риба Боян Тончев

поезия

 • не искам да си лягам... Борис Маринов
 • непубликувано от Иванка Могилска

 

 

последна страница

"с дупка в челото но с ARMANI"

    
(c) 2005 E80 association