издава Е80
Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
форум
блог
електрик бг

Обява за конкурс:

Вестник "39 грама" обявява конкурс

"Цензура/Без цензура.
Една година вестник "39 грама"
[прочети повече]

 

#018 UNDER CONSTRUCTION
15-30.06.2006

ПОСТЕР на броя
РЕСТОРАНТ МУРГАШ фото предизвикателство "Градски обектив" - Зорница Тодорова


корица - ЗЕБРА

какво става /анонси/

какво стана

 • историята на дискусионен клуб "на тясно"
 • За "Градски обектив" - фотоконкурса, който трябваше да покаже как софийският обитател възприема градската среда.

...От изтеглените теми (руини, реклама, шум, завод, разходка) се получиха добри попадения, но серията на Зорница Тодорова, както и нещата на Александър Недялков, Златин Орлов и Камелия Атанасова наистина стоят като серии, които са обединени около темите. Наличието на голям брой много добри, но самостоятелни снимки ме навежда на мисълта, че възприятието/гледането на нещата също се е променило заедно с града в последно време. Деконструкцията е попаднала в мейнстрийма. Тя е масовия вкус, модел на гледане - снимане. Нещо като условен защитен рефлекс - следствие от невъзможността да се възприеме града (конкретния случай) като цяло. Затова забиваш вариото в един детайл, едно убежище което е познато и удобно, има смисъл (субективен или не) и гледаш да не ти избяга фокуса и от него...

 • коментари по elektrik_bg
  или
  за смъртта на въображението II

...Може би хората са вече изморени от публично говорене без последствия, както в края на античната Атинска демокрация са плащали на гражданите за присъствие на събранията. Може би сме разколебани в убеждението, че нещо може да зависи от всеки отделен човек. Може и да сме песимистично настроени към ролята на гражданското общество и негови инициативи, специално в културния сектор. Може би се установяват по-ясни структури, които имат вече социална легитимност и нямат нужда да бъдат подлагани на "некомпетентни" преоценки "на тясно" при широка основа на включеност, а от канали за утвърждаване. Затова на тези дискусии в Хамбара като че им е минало времето. Аз не мисля, че са изградили гражданско общество в културния сектор. Надявам се, че малко са повлияли върху това. Нещо като да са допринесли тези дебати в наливането на водата в пробитите делви на наказаните Данаиди от гръцката митология....

 


фокус

 • under construction илиян урумов
  ...В този виртуален свят една от малкото тайни е да попаднеш на празен екран с надпис "this site is still under construction". Защото там, където няма тайни, любопитството се фокусира върху нещата, които не можеш да видиш - тези, които се конструират все още. Утре и те ще са в глобалната мрежа, но в този момент гледаш само празния екран. А зад него може да се крие базата данни, която си търсил винаги...

  "...В момента няма връзка с този номер...

общество

 • Отношението към графитите в българското общество Ива Николова Апостолова

"...Графити-артистите също имат различни мнения относно дейността си, дали е проява на артистицизъм или на хулигантсво.:
S. 23г.: Изкуство е, обаче има момчета, които не могат да рисуват никак добре и драскат някоя хубава сграда и това вече е вандализъм. За мен таговете не са графити. Тагват предимно хора, които не могат да рисуват. Аз по принцип с маркери не тагвам, а рисувам, защото е по-добре да надраскаш нещо, отколкото да се тагнеш. А и зависи и до колко тага е приятен за окото.
C. 23г. : Някъде по средата. Има и такива, които рисуват, но има и драскачи, които просто мацат навсякъде.
П. 20г.: Според мен те са разрушително изкуство. Те са между изкуството и вандализма.
HU. 17г.: Вандализъм.
HAS. 17г.: И двете.
Л. 18г.: Графитите са изкуство с изключение на бомбите. А има и много малки деца, които подражават, не разбират графитите и драскат глупости.
K.16г.: Изкуство.
N. 17г.: Вандализъм.
R. 20г.: Изкуство.
B. 23г.: Изкуство са , обаче в България повечето хора, които живеят в каменната ера ги смятат за вандализъм.
Графитите са изкуство, дотолкова, доколкото самите графити-художници се възприемат като артисти, създаващи художествени произведения. От друга страна хора, които нямат талант и не подбират местата за драскане, възприемат графитите като бунт срещу всичко и срещу всеки и по-скоро проявяват акт на хулиганство, за да се опълчат на властите. Но все пак графитите са нелегално изкуство и като такова те не могат да се разграничат съвсем ясно от вандалството, поради факта, че един графити-художник каквото и творение на изкуството да създаде, той ще го е направил извън рамките на закона и на място, на което никой не му е разрешил предварително. Може би и това е причината в България ежегодно да се организират мероприятия, където на младите творци се предоставят специални стени и те имат възможност легално, свободно и спокойно да проявят своя талант и да усъвършенстват себе си...." 


 

 

 

   


първа страница

art

 • ВАРНА, ДУПНИЦА, ВИДИН - Руен Руенов

gender/kunst/общество

 • Киберфеминистки манифест за
  21 век* VNS Matrix
 • Манифест на кучката-мутант VNS Matrix
  превод Станимир Панайотов

"...изяж кода и умри

Всмукан си, долу през вихъра на баналността. Току що пропусна двадесетия век. Ти си на ръба на хилядолетието - кое точно - има ли значение?

Разтварянето на кръста е това, което пленява. Горещата зараза на хилядолетия трескави възпламенители ретро с футро, катапултиращи тела с органи в технотопия където кодът диктува удоволствието и задоволява желанието.

Красиви красиви аплети украсяват гърлото ми. Аз съм тетивата на бинаризма. Аз съм чиста измама. Чети само спомените ми. Качи ме в порнографското си въображение. Напиши ме.

Идентичността експлоадира в множествени морфинги и пропива системата в корена й..."


   


театър

 • няма театър - в следващите броеве - Варненско лято от Яна Върбанова

КИНО- пожелахме да видите:

 • ХI Фестивал на европейските копродукции - Йоана Павлова

".Поради една или друга причина, малко хора знаят, че всяка година у нас се провежда Фестивал на европейските копродукции или "Евро Филм Фест". Предварително като че ли единствено Съюзът на българските филмови дейци публикува някаква информация на сайта си, така че да се улучи прожекция си е чист късмет. За утеха на всички, които са пропуснали от 2-ри до 8-ми юни, в Севлиево ще има повторение - от 19-ти до 23-ти.."

 

С/МИСЛИ

 • Триптих илиан урумов
 • Ударен от гръм
  Боян Тончев

допитване /анкета /

Социокултурна прогноза за времето:

Поради спецификата на прогонозата, тя ще бъде субективна и насочена към оценка въздействието на очакваните промени в социокултурния климат върху съществуващите културни системи и видове. Както всяка прогноза, се надявам, че и тази ще помогне за адаптирането към предвиждани закономерни и бедствени процеси и явления. Въпросите по-долу задават възможни параметри и методика на прогнозиране. При по-прецизна методика прогнозата би могла да обхване и демографски, екологични и социалноикономически фактори.

[прочети повече пък и коментирай]

      
(c) 2005 E80 association