издава Е80
Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
форум
блог
електрик бг

#019 BLACK
01-15.07.2006

ПОСТЕР на броя
"ТАМ"


корица - триумф "пак там"

какво става /анонси/

 • Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) има удоволствието да ви покани да вземете участие в Лятно училище по общностно развитие – България 2006!
 • "Цензура/Без цензура.
  Една година вестник "39 грама"
  [прочети повече]
 • театрална работилница "СФУМАТО" Малък Сезон

фокус

 • ТЕАТЪРЪТ И МОРЕТО
  Малки вдъхновения около 14 МТФ "Варненско лято" 2006 Яна Върбанова

"...За чувствата и тяхната археология


Мотото на 14 театрален фестивал "Варненско лято" бе Археология на чувствата (селекционер на българските спектакли - Димитър Чернев). Изследване на вътрешната неразбория в човешката anime - раждането/зараждането - живеенето/тлеенето - смъртта на чувствата, един завършен жизнен цикъл. NB - думичката "архeология" e много любима в театралната лексика. С нейното използване сякаш се изчерпва всичко, което трябва да бъде казано. Неслучайно на фестивала бяха интерпретирани класически автори като Шекспир, Чехов, Алфред дьо Мюсе, естествено чрез неограничената фантазия на постмодерната адаптация. Т.е. "Археология на чувствата" - нещо като ровене из архивите и почистване на културните артефакти с ултрамодерни научни инструменти. До какви изводи се достигна по време на щателното претърсване за нови-стари-алтернативни форми … продължете още малко с четенето.
"… защото, въпреки че хората упорито хвалят античното за сметка на модерното, трябва да се признае, че във всички области първите опити са винаги груби"


 • общество

"Жегата като въплъщение на българското" Златко Енев

"...Но нека се върнем при лятото и Камю. Послушайте само! "… човек, уверен, че утрешният ден ще бъде като днешния, а след него и всички останали дни." За кого става дума, как мислите? И още: "Защото да съзнаваш, че съществуваш, значи да не очакваш нищо (повече)." Кажете ми, но честно: не е ли всичко, казано от този французин (а може би алжирец, а?), сякаш излязло някъде от най-скришните, най-старателно потулвани и същевременно най-истинни, ъгълчета на душата българска - изсушена, та пресушена от повеите на толкова много ветрове, всичките от жежки по-жежки, ако и да идат ту от изток, ту от запад? Съзнавам, че въпросът ми е доста риторичен, нещо повече - не бих започнал да пиша това есе ако не вярвах, че предварително съм му намерил отговор, но въпреки това го задавам, изпълнен с потайното злорадство на човек, готвещ се да разкрие пред широката публика пореден случай на Copyright infringement..."

 

 • музика ЧЕРНИЯТ КОНТИНЕНТ
  daDrill

"... Има едно особено удоволствие в това да слушам черна музика. Паля цигара. Белия ми дроб постепенно посивява после почернява. После се слива с черния ми дроб, защото когато слушам черна музика пия. И в тази каша накрая не можеш да различиш нито един орган. Черната музика е продукт, който провокира хората да бъдат черни. Постепенно ми причернява заради кафето, цигарите и алкохола и тогава усещам черната музика все по-силно.
От къде идва музиката. Тази, която слушам, а не тази която правя.
От черния пазар. Там едни хора продават на черно черна музика. Я да отида да видя какво точно продават. Ето няколко албума. Веднага ги купувам. Защото са черни, а на тяхно място в колекцията ми в момента има черни дупки. Попълвам ги. С какви пари си купувам черна музика на черно. С тези, коио изкарвам от сивата икономика. Толкова сива, че чак черна. Понеже продавам собствените си парчета също на черно за да мога да си купя на черно друга музика. Завърта се един черен цикъл и едното ражда другото. Черната музика - парите - черния пазар - черната музика - парите - някой отива в затвора за това че е продавал на черно - черна килия в затвора - после излиза от там и му е още по-черно в главата - пак прави черна музика на черно и всичко се върти. Във физиката има понятие "Абсолютно черно тяло". Аз съм едно такова тяло, което поглъща всичко. Черната музика дори е черна дупка, в която са потънали безброй много хора. Това е за добро, не мисли, че е нещо лошо..."   

    

    

     


първа страница

 

КИНО- пожелахме да видите:

 • Get Rich or Die Tryin'- Йоана Павлова

"...Преди няколко седмици 50 Cent и тайфата му G-Unit / Gorilla Unit изнесоха концерт в Несебър. Докато в България тази музика се приема като част от шоуто, в много държави вече се коментира агресивността на посланията. Във Великобритания от ефир е свалена една от рекламите на G-Unit Sneakers и Reebok. В няколко салона в САЩ прожекциите на "Get Rich or Die Trying" са прекратени или са препрограмирани за по-ранни часове, тъй като филмът предизвиква престрелки. Всяка пролята капка кръв носи реклама и още пари, а през това време учените хора се чудят дали рап музиката поражда насилие или насилието поражда рап музика..."

 

С/МИСЛИ

 • ДОМъТ
  [Тодор Тодоров]

  "...В киното съм. Бутам леко вратата и влизам в тоалетната. По-точно слизам. Това е нещо като болница или затвор. Сигурно някоя от тайните подземни тъмници на Инквизицията. Където едва доловими звуци нашепват прикрити истини. Имперската власт, която смазва. Интерниране в сърцето на цивилизацията. По взаимно съгласие. Символиката е ясна - Киното и Затворът. Илюзията и жестоката действителност. Образът и сянката. Оттук вече няма изход.
  Две нули. Пълно отрицание на смисъла. Събиране на невъзможното. Подигравка с бинарния код. Окончателно снемане на смисъла. Значенията стават други. Няма шум, само зидовете скърцат с ръждиви зъби. Тръби. Някой мълви. Шумолят задстенни часовници. Мери се нещо. Неизживяните мигове на уютно прибрани ужаси. Всички детски предчувствия. Кулата на Немислимото и нейните тайници като единствен Дом на Историята.
  ..."

 • За черното и бялото.
  За сивото също

  Valter Ego

 • Усещане за стил

"... Добрият вкус?- глобалността го смачква в унисекса и естетиката на McDonalds
Добрият вкус означава и смелост за преминаването на стеротипите на масите, а уникалността е стереотип, от който всеки се нуждае; уникалността е масово желание.
"Уникалността" е вид рекламна стратегия която прелъстява Аз-а като го поставя на пиедестала на неповторимостта, неподражаемостта. С "това е лично за теб" е просмукана всяка реклама; с "това е лично за теб" ставаме личности в консумацията - тотален подход на индивидуално ниво. Само малко прозира че всички ставаме еднакви в желанието да сме различни. . . на Стилът не му остава нищо друго освен да се закрепи в Традицията или в носталгията по изгубените утопии че светът може да бъде по-красив, по-добър, и по-сърдечен.
Усещането за стил се скрива в осъзнатия баланс между невъзможното и баналното..."


ОЩЕ

 • " Черните бегълци" или "Сфумато - театрални номади", филм на режисьора Любомир Младенов" Ивета Григорова

 

Пълната програма на "Малък сезон"

"Maлкият сезон" е една от основните прояви на ТР "Сфумато" след края на софийския театрален сезон.

 

 

 

 

 

 

допитване /анкета /

Социокултурна прогноза за времето:

Поради спецификата на прогонозата, тя ще бъде субективна и насочена към оценка въздействието на очакваните промени в социокултурния климат върху съществуващите културни системи и видове. Както всяка прогноза, се надявам, че и тази ще помогне за адаптирането към предвиждани закономерни и бедствени процеси и явления. Въпросите по-долу задават възможни параметри и методика на прогнозиране. При по-прецизна методика прогнозата би могла да обхване и демографски, екологични и социалноикономически фактори.

[прочети повече пък и коментирай]

      
(c) 2005 E80 association