издава Е80

Настоящото издание се публикува с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).
This edition has been published with the support of the Royal Netherlands Embassy in Sofia under the Small Embassy Projects Programme (Matra/KAP).
следват
днес
до сега
автори
спецификация
разпространение
рекламиране
контакт
за нас
връзки
39grama блог
електрик бг
art-bg.blogspot.com

#033 fait en france
излиза от печат на 24.04.2007

ПОСТЕР на броя
"без заглавие" културисти - собственост на Министерството на културата и комуникациите град Париж

От самия постер и собственика на представените "културисти" става ясно, че този брой идва да покаже, друга съвсем различна осъзната практика за подкрепа и развитие на културата - и то като официална държавна политика - не на България - на франция. А ако "културисти" може да е и метафора, то за нас през последните 15 години ценностите на мускулите и дебеловратата естетика се наложиха като национален идеал - поп-фолк завинаги, простотия форевер- културизъм на дело - чудя се как и на кого да оставя броеве както и постери от този брой - "фрии" за чиновниците на министерството на културата и техния началник Ламбо /познат и като Стефан Данаилов/

Сутрин, докато седя и извършвам най-естествено естествените си нужди, чета и препрочитам стари ЛИК-ове . И днес 25ти април така. И така, днес беше Франк Дзапа... И кво обшо има Франк Дзапа и тази изложба и тези културисти и тази Франция - ми оказа се - много. С учудване чета едно вече познато име - на френски министър на културата през 80-те - Жак Ланг - същият, който инициирал фондовете за подкрепа на културата и изкуството. И кво станало - легендарният Пиер Булез поставил/изпълнил партитурите на Франк Дзапа, под неговото собствено диригентство - обезсмъртено в диска "the perfect stranger", а същия този министър на културата дава от името на френското правителство на Дзапа званието "Кавалер на изкуствата и литературата"

Това, което тук се сещам е за един друг "кавалер" - кавалер на изкуствата на Мултигруп - Вежди Рашидов, който по едно време/1993-97/ се гордееше че е "мултак" и пръв приятел на Илия Павлов - има го в архивите на БНТ в "как ще ги стигнем американците" Същия този мултак беше награден за заслуги орден "Стара планина" от настоящия президент Г. Първанов ...

четете ЛИК докато серете - помага да разберете къде се намирате

Венцислав Занков

       за изкуството, културата, политиката парите, смисълът и значението на креативността с Борис Данаилов*, Ан Беграмян**, Филип Пеге*** разговаря Венцислав Занков.

и още - "за силата на изкуството ..." Ан-Софи Лелонг

и още - българските реакции на откриването на Fait en France - съхранила и предала Десислава Томова

--------------------------

* Борис Данаилов - Директор на Националната художествена галерия - София

**Ан Беграмиан - Аташе по Културните въпроси - посолство на Франция в България

*** Филип Пеге - куратор

****Ан-Софи Лелонг - служител във Френски културен институт - София

39грама излиза със съдействието на:

2005-2006подкрепата на Посолството на Кралство Холандия по Програма "Малки проекти на Посолството" (МАТРА КАП).

окт 2006 - май 2007 Национален Фонд Култура

 

 

художестрена къща
"триадис"

международна фондация
"Св. св Кирил и Методий"
и г-н Юго Вутен

 

(c) 2005 E80 association